כותרת
> C;
1/1
אוכל

פותחים שולחן - סירופ תות שדה ועוגת שוקולד-תפוז-קוקוס

משגב | פורטל משגב אוכלפורסם: 22.03.15 , 18:36ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
סבתא של בתיה, ברוריה, נציגה של התפוצה שאינה מוצא בהכרח, הייתה גרה בבת גלים בחיפה, ליד הים. ממנה למדתי שלגור ליד הים זה אומר לחות תמידית, מלח שמאכל את התריסים. לא הבנתי למה לא לגור ממש על החוף ולמה אנחנו הולכות לים רק בקיץ, אבל קיבלתי.
אנחנו גרנו בקיבוץ נירים בנגב המערבי. רחוק מהים ומהלחות במזג אוויר אידיאלי עם נופים פתוחים והמון אופק.
בכל פעם שסבתא ברוריה הייתה באה לביקור היא הייתה מביאה דברים מיוחדים ויקרי ערך כמו: פיסטוקים וגרעינים לבנים שהיא קנתה בנווה שאנן ליד האוטובוס לנירים, תפוח גדול ואדום חצי אכול ועטוף בממחטה, סיגריות רויאל מסריחות, ליפסטיק אדום אמיתי, עיפרון שחור לגבות, סלסלת תות שדה ושקית שמנת מתוקה.
שני האחרונים היו שייכים מבחינתי לאגדות. לא היה בקיבוץ משהו דומה. רק בדמיון.
הייתה לה מזוודה ענקית מלאה באוצרות ובבגדים של נסיכות ופיות – כמו קומבניזון שתחרה עיטרה את שוליו  והוא היה חצי שקוף וכשלבשתי אותו הייתי מלכה או פיה או נסיכת הפרחים או משהו כזה.
אחרי שהיא נסעה מאגד בחיפה לתל אביב ומשם לקיבוץ – נסיעה של המון שעות ארוכות עם עצירות ביבנה או בקסטינה תלוי בתקופה, אנחנו חיכינו לה בארבע אחרי הצהרים כמו בשיר ההוא ליד תחנת האוטובוס בכניסה לקיבוץ, כדי לעזור לה עם המזוודה ובעיקר כדי לראות מה היא הביאה.
אחרי כל המפגש עטור הנשיקות ועקבות הליפסטיק היינו צועדים לחדר של ההורים ומתיישבים לשמוע סיפורים ולקבל מתנות. כך קיבלתי את הברבי הראשונה שלי, את השמלות השקופות לתיבת התחפושות, סיבוב על הליפסטיק והסכמה שבשתיקה לחטט במזוודה שלה ולגלות מה היא הביאה.
אימא שלי הייתה מכינה עוגה ואת התותים שהגיעו בדחילו וברחימו אחרי הנסיעה הזו.
הפטנט היה להניח אותם להזיע עם הסוכר וכך נוצר הסירופ הנפלא והלא ניתן לחיקוי. אחרי שהיא הייתה מחלקת באופן שווה לצלוחיות את התותים – הגיע שלב השמנת מתוקה שהוקצפה במיקסר ידני עם מעט סוכר והונחה במשורה על התותים בכל צלוחית – גם כאן באופן שווה מאוד. אני לא מבינה איך תמיד נראה היה לי שלאח שלי יש יותר בצלוחית… אבל זה כבר סיפור אחר.
זה היה המעדן השמימי והמופלא של ילדותנו – הכול שם היה מושלם – המינון, הצבע, הכמות, הטעם...והיום נשאר הגעגוע לאותם רגעים. גן עדן עלי אדמות.
והמוזיקה המלווה של הסיפורים שהיא הייתה מספרת ללא לאות תוך כדי אכילת הפיסטוקים הכל כך נדירים – קודם מוצצים את המלח, אחרי כן פותחים את הקליפה ומתענגים על האגוז המדהים והירקרק שבפנים, אחד אחד לאט לאט – וכל ילדי השכנים היו באים לשמוע סיפורים מסבתא ברוריה שהייתה גיבורה , חיילת, ילדה בכפר פולני, מבשלת במטבח הפועלים, קוראת נאמנה של "על המשמר", חיפאית, אימא של אבא, סבתא שלי.
כשהיינו מגיעים אליה לבת גלים שעל הים היא הייתה מכינה לנו כוס "בירה" מתותים – והטעם בפי עד היום.
המרכיב הסודי לא ניתן לשחזור – והוא קשור לגישה ולאהבה ללא תנאי שהיא הרעיפה עלינו ולא משנה מה. ושאר המרכיבים גם הם נעדרים מעולמנו בחלקם – תותים, סוכר, סיפולוקס(!), כוס בירה והרבה דמיון.
אתמול אח שלי הקטן ביקש את המתכון – אז...הנה לכם גם:
 
סירופ תות שדה א- לה- ברוריה
קילו תות שדה נקי מ'ירוקים' וחתוך לשניים
½ ק"ג סוכר לבן
לערבב יחד ולהניח במקרר ליום שלם כדי שהתות יגיר את עסיסו וימתק מסוכר
את הכול מבשלים יחד עד לרתיחה.
מסננים את התותים השלמים ושומרים את הסירופ בקירור.
משתמשים כמו בתרכיז.
אם יש לכם סיפולוקס שמשפריץ על הכוס שהתרכיז בתחתיתה יצא לכם קצף כמו בבירה ותחוו לרגע יכרון ילדות שלנו.
 
ועוגה לשבת חורפית ולא מתותים -
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
:חומרים
כוס וחצי סוכר
כוס אבקת קאקאו
כוס קמח רגיל
כוס קוקוס טחון
שקית אבקת אפיה
כוס שמן
ביצים
כוס מיץ תפוזים
כפית גרידת תפוז
כוס מים חמים
:לרוטב שוקולד
(1/2 מיכל שמנת מתוקה (או פרווה
מאה גרם שוקולד מריר
 
אופן הכנה:
  • מערבבים את כל המצרכים בקערה פרט לתפוזים והמים
  • מוסיפים את מיץ התפוזים, הגרידה והמים ומערבבים היטב עד שהבלילה נראית כמו קרם שוקולד דליל
  • יוצקים לתבנית עגולה משומנת מספר 24
  • אופים בחום של 175 מעלות למשך 30 עד 40 דקות לפי הצורך
  • מחממים בסיר קטן 1/2 מיכל שמנת מתוקה רגילה או פרווה רק עד לסף רתיחה
  • סוגרים את הלהבה ומוסיפים 100 גרם שוקולד בטעם תפוז
  • בוחשים היטב עד לקבלת קרם שוקולד דליל ומיד מצפים.
שלכם, סלעית בשן – "בתיה בלסמי"
אולי יעניין אותך גם
לקראת חג החנוכה- המותג מאסטר שף מנדב מתכון לצ'ורוס נהדר
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
מתכון קל ומקסים לפיצה שמש מאת מאסטר שף
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
לקראת חגיגות יום הפסטה הבינלאומי
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
ספר בישול חדש וייחודי
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
Village Bakery מפנק אותכם במתכון עוגת גבינה לחג השבועות
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
פארק הגליל - נוף מרהיב, אוכל מעולה ואוירה גלילית
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
רונן תשרי: כל אחד יכול לבשל
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
רונן תשרי עם מתכון מעולה לגעפילטע פיש של סבתא ציפורה
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס
סאלח דבאח- כל הקניות במקום אחד ובזול
סירופ תות שדה א-לה - ברוריה
עוגת שוקולד-תפוז-קוקוס