
למהפכה שתקראו בשורות הבאות גרם המורה לחינוך גופני פיל לולר. לולר היה המורה הראשי לחינוך הגופני, בתיכון המרכזי "נייפרוויל" ממערב לשיקגו. המהפך החל ב-1990 לאחר מאמר קצר שהוא קרא בעיתון. במאמר סופר על ההידרדרות שחלה במצב בריאותם של הילדים בארה"ב וכי הסיבה לכך היא היעדר פעילות גופנית. לולר הרגיש כבר שהמקצוע שלו אינו זוכה לכבוד הראוי, בתיה"ס התחילו להוציא את החינוך הגופני מתוכניות הלימודים ושהספורט אינו מקבל את תשומת הלב הראויה. לולר, ששיחק בייסבול כל חייו, לא ראה בפעילות זו מספיקה לפיתוח כושר גופני בגלל ההמתנה לחבוט והמתנה לכדור. ביתר שיעורי הספורט הוא גם לא ראה תנועה מספקת והחליט להעביר את הדגש לפיתוח כושר-לב-ריאות והכניס גורם מהפכני לאימון: פעם בשבוע התלמידים ירוצו מייל אחד. החלטתו גררה קיטורים של התלמידים, תלונות של ההורים והערות מצד הרופאים. לולר לא נרתע והפעיל את התוכנית. הוא קרא לתוכנית "החינוך הגופני החדש" והוביל את העיקרון שיש להעריך את התלמיד לפי המאמץ ולא לפי הכישורים. הוא העביר מסר ברור שלא צריך להיות אתלט מלידה כדי להצטיין בחדר הכושר. הוא השיג מימון לרכישת אופני כושר בכדי שהתלמידים הלא אתלטים יוכלו להשלים את הציון בחדר הכושר באופן עצמאי.
חינוך גופני של שעת אפס
אחד השינויים המרכזיים שלולר עשה בתיכון זה אימון בוקר גופני כמוכנות ללמידה. התלמידים הגיעו בעצמם למתחם הפעילות. לולר התקין לתלמידים לחצן אדום לתחילת הריצה ולחצן כחול לסיום סיבוב. כל ילד ידע כמה זמן בדיוק הוא רץ. גם מבנים כמו הקפיטריה נראו כ"חדר מבדקי לב". המרתף של ביה"ס היה עמוס לעייפה בהליכוני כושר ובאופני כושר. התלמידים ידעו בדיוק כמה מאמץ הם השקיעו וכך גם המורים. כך גם נקבע הציון! במשך תקופה מסוימת ערך ביה"ס ניסויים ומחקרים והשווה בין כיתות שונות של תלמידים בהתאם לרמת המאמץ, לפני שיעורי אוריינות. התוצאות לאחר 17 שנים של מחקר היו מדהימות! הילדים שנצמדו לתוכנית הכושר עשו התקדמות של 17% בהבנת הנקרא ביחס לאחרים. והמסר היה ברור לכולם – למידת כושר גופני במקום משחקי כדור וספורט!
הצמחת תאי מוח
השמועה על המחקרים ועל העלייה הדרסטית בציונים של התלמידים בניירפול התפשטה ברחבי אמריקה. ככל שהנוירוביולוגים חקרו את התהליך הזה, התבהר שאימון גופני מספק גירוי שאין דומה לו והוא יוצר סביבה שבה המוח מוכן, מסוגל ורוצה ללמוד. בניירפול יש 14 בתי"ס יסודיים, 5 חטיבות ביניים ו-2 בתי"ס תיכוניים. לצורך השוואה, ההוצאה לתלמיד בשנת 2005 (כולל אימונים בשעת אפס) עמדה על 8,939$, ובביה"ס החדש באוונסטון ההוצאה לתלמיד עמדה על 15,403$. 19,000 תלמידים מתיכון ניירפול דורגו כבעלי הכושר הגופני הטוב ביותר לבני גילם בארה"ב! בשנת 1999 נמנו תלמידי השנה האחרונה בניירפול עם 230,000 תלמידים מכל העולם שהשתתפו במבחן TIMSS – זהו מבחן בינלאומי שבודק את הידע במתמטיקה ובמדעים. בשנים שלפני כן עלו בהישגיהם תלמידים ממדינות כמו סין, יפן, וסינגפור על הישגיהם של הילדים האמריקנים. אבל התלמידים של ניירפול הגיעו למקום השישי בעולם במתמטיקה ולמקום ראשון בעולם במדעים.
בנו את מוחכם
האימון הגופני מאפשר למוח לגדול פיזית, להתפתח וליצור תאים חדשים, וקשרים ומעגלים במוח מתחדדים. אימון גופני מפרק את כל המחסומים האלו. באוקטובר 2000 פורסם ב"ניו יורק טיימס" מחקר שנעשה על בידי חוקרים מאוניברסיטת דיוק שהראה שאימון גופני יעיל יותר מגלולת זולופט לטיפול בדיכאון. אילו יכולנו להכניס אימון גופני לתוך גלולה, זו הייתה ההמצאה הגדולה של המאה כנראה... עד אז בואו נעשה טובה גדולה למוח שלנו ונצא להתאמן!
מקורות
ספרו של ג'ון רייטי עם אריק הגרמן "הניצוץ" המדע המהפכני החדש של אימון הגוף והמוח. הוצאה לאור זמורה-ביתן.