כותרת
> C;
1/1
תרבות ופנאי

צלילו הנפלא של העוגב מיובלים נשמע למרחקים

משגב | פורטל משגב תרבות ופנאיפורסם: 22.10.19 , 12:04ע"י
רשת לינק
שם הכותב/ת:

ביישוב הקהילתי יובלים שנמצא במועצה האזורית משגב, מתגורר גדעון שמיר. גדעון הוא אדם מיוחד שעוסק כבר 50 שנה במקצוע ייחודי ונדיר - בנית עוגבים. השנה יחגוג גדעון גבורות ולרגל המאורע שם לו גדעון למטרה להעביר את הידע הלאה ולוודא שהסדנא תמשיך לייצר עוגבים.

גדעון שמיר נולד בנובמבר 1939 בתל אביב ,שם גדל והתבגר. למד נגינה בפסנתר מגיל 6. לימודי מוסיקה בקונסרבטוריון ובאקדמיה למוסיקה בתל אביב. לימודי המשך בקולג' המלכותי למוסיקה בלונדון. שם למד במקביל לפסנתר נגינה בעוגב.

עוגב הוא כלי מקלדת המפיק צלילים מהרעדה של אוויר. למעשה, זהו כלי הנגינה הגדול בעולם. מנגנון העוגב מורכב מסדרות רבות של צינורות השונים בעיצובם, בחומר שממנו הם עשויים ובפיות שלהם. בכל סדרה יש צינורות באורך שונה, עובדה המשפיעה על גובה הצליל והגוון המופק בהם.

"נגינה בעוגב היה מקצוע מאוד מוזנח בארץ. במהלך 6 שנות לימודי מוסיקה באנגליה למדתי גם את הנגינה בעוגב וגיליתי את העושר הנפלא של המוסיקה לעוגב, ושפת ההבעה הייחודית של העוגב. כאשר חזרתי ארצה נוכחתי לראות , בראשית שנות השישים , שאין בארץ עוגבים חוץ מכמה בכנסיות, עליהם ניתן לנגן, מלבד כלי בודד ישן משנת 1904 במצב גרוע, ביפו. והעוגב האמריקאי בי.מ.ק.א בירושלים" סיפר גדעון.

לאחר שמצא גדעון את העוגב העתיק ותיקן אותו בידע מוגבל, החליט לצאת וללמוד את אומנות בניית העוגבים בחו"ל, הוא התקבל למפעל ידוע ומכובד לבניית עוגבים בגרמניה עיקר הלימודים התמקדו בבניית עוגבים בינוניים וקטנים.

" ידעתי והבנתי שקיים הצורך גם בארץ להכיר ולהיחשף לכלי המדהים הזה שהיה (ועדיין) מוזנח ביותר אצלנו. וזאת בעיקר בגלל המוסיקה העשירה והמרתקת שנכתבה לעוגב משך יותר מ 600 שנה ,הרבה מעבר לשימוש הדתי ללווי התפילה. רציתי להיות ייחודי בארץ בתחום. באירופה, העוגב הוא מאוד פופולארי ושימושי, המוזיקה שנכתבה לעוגב היא מאוד מעניינת".

בשנות השישים התפרנס גדעון מהוראת מוסיקה בקונסרבטוריון "אקדמא" באשדוד. במקביל בנה את העוגב הראשון שלו שהוצב בסוף שנות השישים במועדון צוותא בתל אביב, עליו נגנו נגני עוגב אורחים מחול אך במיוחד נגן העוגב הנפלא ולרי מייסקי ז"ל שעלה אז ארצה מלנינגרד. במהלך השנים בנה גדעון בארץ 12עוגבים בגדלים שונים. הגדול ביותר שבנה נמצא באודיטוריום אוניברסיטת חיפה.

בשנת 1993 הציע לד"ר ראובן הכט לבנות עוגב גדול עבור האוניברסיטה של חיפה.. במקביל לבניית האולם הצמוד למוזיאון הכט באוניברסיטת חיפה, כך חברו יחדיו המהנדסים והאדריכלים עם גדעון בתכנון ומיקום העוגב באולם המיוחד הזה. קרן הכט לוותה את פרויקט בניית העוגב עד להשלמתו וחנוכתו החגיגית בשנת 2000.

בשנת 2005, עברו גדעון ואשתו באטה, בעקבות הבת יעל והנכדים לישוב הקהילתי יובלים במשגב. גדעון פתח בית מלאכה זמני לבניית עוגבים במנוף, ולאחר מכן העביר את בית המלאכה ואולם התצוגה לישוב יובלים. הסדנא של גדעון פועלת בישוב כבר שתיים עשרה שנה, המקום רחב ידיים ויכול להכיל עד 60 אנשים. קבוצות רבות מגיעות בשל סקרנותן לשמוע את צלילי העוגב וללמוד על גדעון וסיפור חייו מעורר ההשראה. המקום הוא ייחודי, ואין אפשרות לראות משהו דומה במקום אחר. בסדנא 2 עוגבים פעילים, וגדעון מדגים ומנגן, הקבוצה מתכבדת בקפה וקונצרט בעוגב.

"המבקרים שמגיעים אליי לסדנא שומעים את הסיפור האישי שלי, כיצד הכל התחיל, באילו כלים ובאיזה חומרים אני משתמש. וכמובן שומעים את שני העוגבים שבסדנה במבחר יצירות המייצגות משהו מהמוסיקה המיוחדת ביופייה ובעוצמתה בסגנונות ומתקופות שונות. נראה שנהנים מהצלילים ומהאווירה, ומרוצים מהחוויה. בארץ אני בינתיים היחיד שעוסק בבניית עוגבים. יש סקרנות והתעניינות במקצוע ה"מוזר" הזה החלטתי להכשיר שוליה ,בחור או בחורה שיילמדו את אמנות בניית העוגבים תוך כדי עבודה מעשית ולהעביר להם ,בנדיבות, את הידע והמיומנות הנדרשת לשם כך. אני מגיע השנה לגיל 80 ומקווה מאוד למצוא את האדם המתאים שימשיך ויקיים את הפעילות הייחודית והיצירתית הזו גם אחרי פרישתי". סיכם גדעון וחיוך רחב נפרש על פניו.

צילום: תיירות ארץ כרמי זית

צילום: תיירות ארץ כרמי זית